miercuri, 15 decembrie 2010

Marian Lupu - ambiţii de preşedinte

La cei 44 de ani, Marian Lupu a devenit o emblemă a politicii moldoveneşti. Fie că este simpatizat sau blamat, nu cred că ar putea cineva să nege că imaginea lui Marian Lupu este una ireproşabilă: cu o înfăţişare demnă de un actor sau cântăreţ, cu o voce puternică, dar plăcută la auz, cu gesturi largi, teatrale fără să fie exagerate, Lupu este la prima vedere un model de lider politic impozant şi plăcut ochiului.

Cu un discurs elevat şi o română îngrijită, Marian Lupu se deosebea de colegii săi de partid, pe timpul când era membru al PCRM. În postură de preşedinte al Parlamentului, popularitatea lui Lupu era în creştere, acesta ajungând a fi numărul doi în cadrul Partidului Comunist. Sondajele sociologice îl plasau cu puţin în urma liderului Voronin, deşi relaţiile dintre cei doi ajunseseră să fie în mod evident tensionate.

În perioada electorală, ştiindu-se că Vladimir Voronin nu  mai poate candida pentru un nou mandat, speculaţiile că Marian Lupu îi va lua locul deveneau din ce în ce mai veridice. Atitudinea distantă a acestuia, modelul său de comportament diferit faţă de a colegilor comunişti, ţinuta sa politică, cât şi îndrăzneala de a avea opinii separate de ale partidului, au făcut ca Voronin să o prefere pe Zinaida Grecianîi în cursa prezidenţială. Impresia generală sugera că Marian Lupu a fost neglijat, iar noutatea că acesta părăseşte fracţiunea a venit să confirme zvonurile. Sigur pe sine şi degajat în exprimare, Marian Lupu a plecat din partid, luând cu el o parte din electoratul comunist, transferându-şi imaginea asupra Partidului Democrat, care avea o tradiţie şi o experienţă destul de lungă pe eşicherul de centru-stânga, cu orientări social-democrate.

În urma acestui fapt, Lupu a mizat pe o imagine de "împăciuitor", care ar fi venit să sudeze forţele de dreapta cu cele de stânga. Deşi multe voci spuneau că ambiţiile ar fi stat la baza gestului de a părăsi Partidul Comunist, Lupu şi-a motivat acţiunea prin nevoia de schimbare şi renunţare la atitudinea agresivă manifestată de comunişti.

Deşi Marian Lupu a riscat mult schimbându-şi preferinţele electorale în prag de alegeri anticipate, a dovedit că nu a fost o greşeală atunci când a mizat pe popularitatea sa. Anterior, Vasile Tarlev, care de asemenea, aflat la guvernare, se bucura de o mare popularitate în sondaje, a dovedit că lansarea pe cont propriu în politică nu se bucură de susţinerea electoratului. În cazul lui Marian Lupu schimbarea a fost favorabilă, iar Partidul Democrat ajunge datorită acestuia, la guvernare, creînd o alinanţă cu AMN-ul, PL-ul şi PLDM-ul, transformându-se dintr-un partid extraparlamentar, în unul aflat la guvernare.


Ultima campanie electorală pentru alegerile din 28 noiembrie au scos la iveală investiţii majore din partea PD-ului - aceştia s-au bucurat de o agitaţie profesionistă, fiind printre partidele cu cele mai mari cheltuieli financiare. Totodată, imaginea lui Marian Lupu a fost ştirbită de iscarea unui conflict major legat de numele lui Vlad Plahotniuc, un contraversat om de afaceri, acuzat de mai multe afaceri "murdare". Declaraţia lui Marian Lupu că este prieten cu Plahotniuc a stârnit multe controverse, mai ales că zvonurile potrivit cărora Plahotniuc ar fi făcut investiţii foarte mari în Partidul Democrat luau amploare, fiind alimentate în fiecare miercuri de către Partidul lui Sergiu Mocanu - Partidul pentru Neam şi Ţară. Tгecerea lui Marian Lupu a creat nedumeriri, iar acest lucru s-a făcut simţit dupг 28 noiembrie, când aşteptările PD-ului au fost zguduite de rezultate nesatisfăcătoare.

La momentul de faţă Marian Lupu este un personaj-cheie în politica moldovenească. Mii de oameni, atât din ţară, cât şi de peste hotare, urmăresc desfăşurarea evenimentelor. În condiţiile în care nici forţele democratice, nici cea comunistă nu a întrunit un număr suficient de mandate pentru a alege şeful statului, opţiunea de coaliţie a Partidului Democrat şi implicit a lui Marian Lupu poate fi hotărâtoare. Deschiderea acestuia de a negocia atât cu comuniştii, cât şi cu liberalii creează tensiuni în societatea moldovenească, aflată în aşteptarea de a vedea direcţia în care se va înclina balanţa.

Europa sau CSI - aceasta este de vacto alegerea pe care trebuie să o ia forţele politice din Rep. Moldova, alegere care depinde în mare parte de Marian Lupu. Este cu siguranţă un moment de răscruce în cariera politică a acestuia, pentru că după cum a arătat istoria, electoratul nu uită greşelile liderilor săi. Cel mai bine ştie acest lucru Iurie Roşca, care într-o singură zi şi-a transformat partidul intr- un cadavru politic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu