miercuri, 15 decembrie 2010

Serafim Urechean - de la Primărie, în Parlament

Serafim Urechean a devenit în ultimii ani unul dintre protagoniştii vieţii politice de la Chişinău. După ce a deţinut timp de mai mulţi ani funcţia de primar al capitalei, Serafim Urechean a decis să se lanseze pe scena mare a politicii moldoveneşti.

Anul 2009 l-a început în forţă, în postura de lider al unei formaţiuni care în alegerile locale din 2007 a înregistrat cel mai bun scor electoral dintre partidele democratice. A preluat puterea în multe raioane şi sprijinându-se pe administraţia locală, a preconizat rezultate bune şi la nivel central, la alegerile parlamentare din  2009. Atitudinea lui Urechean s-a dovedit a fi pe cât îndrăzneaţă, pe atât de încrezătoare, desfăşurându-se sub sloganul "Urechean preşedinte, AMN - la guvernare".

Scrutinul din 5 aprilie a fost însă o dezamăgire pentru echipa AMN: Aceştia au obţinut sub 10% din voturi şi s-au clasat pe locul 4, deşi liberalii şi liberal-democraţii erau partide cu experienţă mult mai mică. Drept urmare, Alianţa Moldova Noastră a fost nevoită să-şi reformeze poziţia de centru-dreapta pe eşicherul politic spre una mai radicală, coordonându-şi poziţiile cu Partidul Liberal şi cu cel Liberal-Democrat, constituind împreună cu acestea două o coaliţie împotriva Partidului Comunist. Schimbarea a avut loc nu numai la nivel de partid, ci şi în propriul fel de a fi al lui Urechean. Se pare că acesta, în vârstă de 60 de ani, şi-a dat seama că este privit ca un politician învechit în comparaţie cu noua generaţie de politicieni tineri, de tipul lui Dorin Chirtoacă sau Vlad Filat. Drept urmare, Urechean a devenit mai activ, mai energic şi mai deschis faţă de presă, fiind zi de zi în vizorul acesteia şi răspunzând invitaţiilor de a participa la diferite show-uri şi emisiuni mediatice.

După 5 aprilie, când toată ţara se întrecea în pronosticuri dacă va fi sau nu găsit "votul de aur", Urechean era privit cu îndoială de către mulţi. Acesta era într-o postură delicată, pentru că rezultatele alegerilor demonstrau că anticipatele ar putea fi în defavoarea AMN-ului, iar în acelaşi timp, un parteneriat deschis cu puterea comunistă le-ar fi asigurat 4 ani de guvernare. Urechean a rezistat însă unei posibile tentaţii, profitabile sub aspect practic şi a decis să facă front comun cu forţele democratice.

În urma alegerilor anticipate din 29 iulie, AMN a obţinut mai puţin decât la 5 aprilie, circa 7%, însă a ajuns la guvernare alături de PLDM, PL şi PD, contribuind astfel la formarea  Alianţei pentru Integrare Europeană. Serafim Urechean a devenit prim-vicespeaker, deşi iniţial, în campania electorală, a afirmat că îşi doreşte să devină preşedinte al ţării.

Alegerile repetate din 28 noiembrie 2010 au constituit un punct de răscruce pentru Alianţa Moldova Noastră şi pentru Serafim Urechean în particular. Sondajele electorale din perioada campaniei au plasat AMN-ul sub pragul electoral, dar replicile lui Urechean păreau să fie optimiste şi încrezătoare. Cu toate acestea, zicala "de ce te temi, de aceea nu scapi" s-a confirmat în cazul AMN-ului, acesta obţinând un rezultat insuficient pentru a păşi pragul electoral şi a ajunge la guvernare. Insuccesul acestui partid a afectat întreaga Alianţă pentru Integrare Europeană, care în lipsa mandatelor AMN-ului nu poate   în continuare să formeze o majoritate capabilă să aleagă şeful statului, fără a obţine susţinerea comunistă.

Serafim Urechean a dispărut astfel momentan din peisajul politicii moldoveneşti, iar AMN-ul a devenit un partid extraparlamentar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu