miercuri, 15 decembrie 2010

Preşedintele interimar în vizită la USM

În timpul campaniei electorale, liderii celor mai importante partide politice din Rep. Moldova, au fost neobosiţi în ceea ce priveşte participarea  la întîlniri cu electoratul. Studenţii de la Universitatea de Stat din Moldova nu au fost o excepţie, Casa de Cultură al USM-ului devenind neîncăpătoare la 2 noiembrie 2010, cînd peste 500 de studenţi s-au adunat pentru a asculta discursul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.

Deşi a întîrziat mai multe de 20 de minute, Mihai Ghimpu a avut un discurs aproximativ de o oră, în care, în maniera sa obişnuită, a ţinut să explice studenţilor principalele realizări ale Partidului Liberal şi al Alianţei pentru Integrare Europeană. Totodată, discursul acestuia a fost presărat de analogii între acţiunile politice şi viaţa de student. Acesta şi-a adus aminte cu plăcere de anii săi de studenţie, dar şi de problemele cu care se confrunta în acea perioadă. Mihai Ghimpu a precizat că PL-ul atrage o atenţie sporită tinerilor specialişti care au  nevoie de locuri de muncă bine plătite. De asemenea, s-a abordat problema reformării sistemului de învăţământ universitar, astfel încât studenţii să poată contracta credite pentru studii, iar odată cu absolvirea şi angajarea lor în câmpul muncii să poată rambursa în rate creditele contractate. Sloganul partidului pe care îl conduce – “Schimbarea pînă la capăt”, înseamnă în opinia lui Ghimpu o asociere cu expresia de basm “tinereţe fără bătrîneţe”.

Discursul vivace al preşedintelui, presărat din cînd în cînd cu bine-cunoscutele-i glume, a fost întrerupt numai de telefonul mobil al acestuia, care se încăpăţîna să sune. Preşedintele s-a scuzat şi şi-a continuat speech-ul, deviind de la subiectul sutdenţilor, la cel al problemelor oamenilor de la sat şi al bătrînilor care au nevoie de pensii mai mari.

Ghimpu nu s-a sfiit să enumere cu generozitate realizările pe care le-a obţinut AIE-ul în ultimul an de guvernare, menţionînd sumele de bani pe care le-au alocat Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii. dar şi Romînia, pentru a stimula economia moldovenească.

Nu au lipsit nici declaraţiile cu nuanţă populistă, în care întrebările retorice de genul “oare nu merităm noi să trăim mai bine?” “de ce să trăim noi numai pentru ca să fie bogaţi cei aflaţi la putere”?; “oare noi nu suntem capabili să ne hotărîm singuri soarta?”. După aceste întrebări menite probabil să răscolească emoţiile publicului, Ghimpu a concluzionat: “Din fericire, Dumnezeu ne-a dat a doua şansă”, prin aceasta subînţelegînd noua generaţie de politicieni care vor să schimbe cursul guvernării de pînă acum.

După o descriere destul de înflăcărată a situaţiei actuale din ţară, Ghimpu a vorbit despre nevoia de schimbare care este eminentă, cît şi despre nevoia orientării strategice ale Rep. Moldova spre Europa.

Nu a scăpat fără critică nici fostul preşedinte al statului, Vladimir Voronin, pe care l-a acuzat de obrăznicie şi înşelăciune a întregului neam moldovenesc. ,Chiar dacă Voronin a promis majorarea salariilor și a pensiilor cu 25% în fiecare an, el nu îşi va respecta promisiunile, aşa cum nu sunt eu flăcău de 16 ani”, a adăugat Ghimpu. Despre  acuzaţiile comuniştilor legate de înscenarea ruperii digului de la Nemţeni, Ghimpu le-a calificat drept minciuni sfruntate, pentru care Partidul Comunist va trebui să răspundă.

A doua parte a întţnirii cu studenţii a fost consacrată întrebărilor pe care aceştia erau liberi să le adreseze liderului liberal. Întrebat despre pedepsirea celor care s-au făcut vinovaţi de evenimentele din aprilie 2009, Ghimpu a precizat că este un proces complicat “ca jurist consider că mai bine să rămînă cineva nepedepsit, decît să fie condamnat un nevinovat”. Ascesta a adăugat că procesul este unul complicat în parte din cauza că fosta guvernare a distrus anumite dovezi.  

La întrebarea studenţilor despre coluţionarea conflictului transnistrean, Ghimpu a răspuns că acesta este posibil numai cu susţinerea SUA şi al Uniunii Europene. “Spre că într-o zi Federaţia Rusă se va resemna că acest pămînt nu le aparţine”,a  adăugat Ghimpu.

În încheiere, liderul liberal a îndemnat toţi tinerii să participe la alegerile electorale din 28 noiembrie, spre a susţine drumul spre democraţie şi Uniunea Europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu