miercuri, 15 decembrie 2010

Iurie Leacă - diplomatul de aur

Tânăr, de doar 46 de ani, Iurie Leancă are un CV impresionant. Activitatea sa politică a început încă un deceniu în urmă, sub guvernul Sturza, când a deţinut funcţia de ministru interimar de externe. Anume în acea perioadă, susţin unii specialişti, au fost puse bazele diplomaţiei moldoveneşti, iar Chişinăul a adoptat cursul de integrare europeană.

A deţinut funcţia de şef al Departamentului pentru integrare europeană şi viceministru al afacerilor externe, dar şi-a dat demisia din funcţie odată cu venirea în 2001 la putere a comuniştilor, declarând deschis că nu este de acord cu viziunile de politică externă a Partidului Comunist.

8 ani mai târziu, în 2009, revine în viaţa politică, ca membru al Partidului Liberal-Democrat. Reputaţia bună de care se bucură a făcut ca specialiştii să-l vadă în postura de ministru de Externe, şi aceasta încă înainte de a se fi consumat alegerile. Prognozele s-.au adeverit, iar începând cu luna septembrie, Iurie Leancă a devenit vicepremier şi minstru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Fragil fizic, cu o voce subţire şi calmă, Iurie Leancă nu se încadrează tocmai perfect în imaginea fizică unui diplomat, însă discursul echilibrat şi convingător a stârnit respectul şi încrederea publicului. În mod surprinzător, deşi societăţii moldoveneaşti îi place critica, iar mass-media prezintă fără întrerupere părerile unor aşa-zis "experţi", Iurie Leacă a devenit unul dintre favoriţii acestora, aducându-i-se multe laude şi aprecieri, părerea generală fiind că activitatea politicii externe a fost deosebit de reuşită sub conducerea lui Iurie Leancă.

Imediat după preluarea funcţiei, a demarat un şir de procese importante, iar la câteva săptămâni după investirea în funcţie a fost semnată Convenţia privind micul trafic la frontieră.

Un alt pas important a fost sosirea la Chişinău a ministrului de Externe al Suediei, Carl Bildt, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene. Cu această ocazie a fost stabilit un termen concret de începere a negocierilor pentru un Acord care ar acorda Moldovei statutul de membru-asociat al UE.

Tot în această perioadă au fost reluate negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, deblocându-se creditarea externă a Rep. Moldova şi reluarea procesului de colaborare cu partenerii de dezvoltare. Acest eveniment a fost unul controversat, deoarece Partidul Comunist a criticat aceste acţiuni, motivând că creditarea din partea FMI-ul va avea influenţă negativă pe termen lung asupra Moldovei.

Aşadar, Iurie Leancă s-a dovedit a fi un model al generaţiei de politicieni din Rep. Moldova. Absolvind Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova, acesta a revenit în ţară pentru a pune în practică cunoştinţele dobândite şi se pare că îi reuşeşte de minune.

Un comentariu: